Om oss
Om Funkisglädje
Föreningen Funkisglädje, som bildades 2014, är en ideell förening med syfte att bedriva stödjande arbete inom kultur och fritid för personer med intellektuell och/eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning inom LSS, personkrets 1. Föreningen finansieras av avgifter från arrangörsorganisation, medlemmar, sponsorer och biljettförsäljning. Sångtävlingen Funkisfestivalen är föreningens första evenemang.
Tack vare ett bidrag från Postkodlotteriets Stiftelse har vi fått möjlighet att arrangera tre regionfinaler 2026 samt en kulturhelg. Helgen kommer att presentera dans, konst och musik på olika sätt. Vi kommer även att arrangera ett disco.
Alla är välkomna som medlemmar i föreningen. Ett medlemskap i föreningen Funkisglädje ökar synliggörandet av målgruppen på ett positivt sätt och öka allmänhetens kännedom om målgruppen. Genom att arrangera en deltävling visar du också att din organisation arbetar inkluderande och ger ett nätverk i dessa frågor med andra samt en ökad samverkan mellan kommunala, enskilda och privata aktörer och föreningar.
Läs gärna mer om vad medlemskap innebär under Frågor & Svar.
Avsikten är att också arrangera andra typer av evenemang som gynnar målgruppen. Föreningens medlemmar avgör vad som skapas. Hör gärna av dig med idéer och frågor!
Frågor & svar
Vilka kan vara med i Funkisglädje?
Alla som vill vara med och stötta verksamheten som gynnar målgruppen. Vi välkomnar fler eftersom vi har en strävan att bli rikstäckande. Intresseföreningar, privatpersoner och organisationer kan vara medlemmar.
Hur ser regelverket ut för att arrangera en deltävling?
– artisten ska vara över 15 år som omfattas av Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), personkrets 1
– arrangerande organisation ska säkerställa att information når alla i målgruppen lokalt på orten
– artisten kan endast delta i en deltävling per år
– artisten/artisterna som deltar i Funkisfestivalen ska kunna sjunga en låt
– det kan vara maximalt två artister som uppträder
– instrument som spelas av artisten kommer att vara unplugged (ej inkopplat) på semifinaler
– tonstarka instrument, till exempel slagverk och blås kan inte användas alls på finaler, på grund av tekniken
– artisten/artisterna kan sjunga en cover eller en egenkomponerad låt
– om artisten/artisterna sjunger en cover får text eller musik inte ändras på grund av upphovsrätten
– samma artist kan inte vinna två år i rad i en deltävling men kan delta på annat sätt exempelvis som jury, framföra sin vinnarlåt eller som konferencier
* Gemensamt grafiskt material ska användas så att Funkisfestivalen känns igen i hela landet oavsett var tävlingen arrangeras.
* Låta artisterna uppträda på andra lokala evenemang till exempel mässor, kommundagar, 6 juni-firande.
* När Funkisfestivalens artister får andra gig ska de arvoderas.
Vad kostar det att vara medlem?
För privatperson kostar det 100 kronor och stöttar på det sättet verksamheten. Enklaste fsättet att bli medlem, är att swisha 100 kronor till 12345 09519 eller betala till vårt bankgiro 586-7635 och skriva ditt namn. Det betyder INTE att du får vara med och sjunga i tävlingen.
Är inte startkostnaden på 50.000 kronor väldigt hög för att en enda person ska åka på semifinal och uppträda?
Det kan tyckas så, men det är så mycket mer än bara ett tillfälle för en person. Det är allt runt omkring deltävlingarna med repetitioner, socialt samspel och gemenskap. Sen blir det även en del spin-off-effekter. Många av artisterna berättar att de hittar nya kompisar, tack vare arrangemanget.
Men till syvende och sist handlar det om att ge en marginaliserad målgrupp en chans att få vara delaktiga i kulturlivet på sina egna villkor.
Om man vill vara med i Funkisglädje men inte har tillräckligt många deltagare för att själv arrangera en deltävling till Funkisfestivalen. Vad gör man då?
Man kan kontakta andra föreningar och organisationer och arrangera en deltävling tillsammans. Ambitionen är ju att så många som möjligt ska få chansen att uppträda och vara stjärna utifrån sina egna förutsättningar.
Om man är en liten arrangör och tycker detta är bra, men inte har möjlighet att betala 50.000 kronor, hur gör man då?
Då kan man kontakta andra föreningar och organisationer och tillsammans blir det då en mindre kostnad, ett större kundunderlag och ni kan dela på avgiften. Det viktiga är att artisten som går vidare är införstådd med vilken/vilka ort/-er eller förening hen representerar.
Om jag som person tycker om att sjunga men ingen organisation där jag bor är med i Funkisglädje - hur gör jag då?
Det bästa sättet är att vända dig till de organisationer och föreningar där du bor och berätta om Funkisglädje och Funkisfestivalen och förklara varför du tycker att de ska vara medlemmar. Tyvärr är det många som fortfarande inte känner till föreningen och då behöver de hjälp att få upp ögonen.
Vi kan också hjälpa till med argument och information till beslutsfattare om du frågar oss.
Vad är det man vinner egentligen?
Främst är det äran och att få sjunga sin vinnarlåt fler gånger inför ett stort publikhav. Det blir också en del spin-off-effekter för vinnaren, vilket innebär att den eller de som vinner ofta får uppträda vid andra tillfällen också. Det kan vara på kulturevenemang, företagsaktiviteter, nationaldagsfirande eller annat. Och inte minst får vinnaren inleda nästa års tävling med sin låt, alltså uppträda inför en fullsatt arena en gång till, året efter sin vinst.
Men framför allt vill vi framhålla att ALLA ÄR VINNARE! Det är egentligen vägen fram till finaler som är målet. Under den tid det tar att öva på sin låt med sång, eventuella rörelser, samspelet med andra artister, kanske delta i en studiecirkel där detta görs, stärker artisten som person.
Vi som jobbar med Funkisfestivalen, på och bakom scenen samt med artisterna, växer alla som individer. Detta gör oss alla till vinnare!
Kan samma person vinna två gånger i rad?
Nej, den som vann får inte delta i nästa års tävling. Hen kan istället inleda nästa års deltävling och sjunga sin vinnarlåt från året innan och symboliskt lämna över ”stafettpinnen” till innevarande års tävlande. Eller så kan hen vara prisutdelare, konferencier eller sitta i juryn.
Vi vill att så många som möjligt ska få stå på scenen och sjunga utifrån sin egen förmåga. Om vinnaren får ”stå över” ett år, ger det fler chansen att få vara stjärnor för en kväll.
Vad gäller för en organisation som vill arrangera en deltävling?
För en organisation som vill arrangera en deltävling kostar det 50.000 kronor per år + moms. Då ingår marknadsföringsmaterial, ”regelverk” samt hjälp och stöd att genomföra sin deltävling.
Eventuella resor och uppehälle i samband med finaler hjälper föreningen till med, för de som bor utanför Stockholms län, upp till ett visst pristak. Föreningen står för alla kostnader i samband med finalarrangemangen – hyra av lokal, ljud, ljus, smink, orkester, priser, mat med mera.
Föreningen Funkisglädje fakturerar organisationer och föreningar som vill vara med.
Bli medlem
Funkisfestivalen arrangeras av föreningen Funkisglädje. Intäkterna till föreningen kommer från avgifter från arrangörsorganisationer, medlemsavgifter, sponsorer, bidrag och även från biljettintäkter.
Funkisglädje är en ideell förening och välkomnar alla bidrag – i form av medlemskap eller sponsorskap. Alla kan bli medlemmar för 100 kronor per år. (Det betyder INTE att du automatiskt får vara med och sjunga. För att få vara med måste en organisation eller förening vara medlem i föreningen och arrangera en deltävling.)
100 kronor per år kostar medlemskap.
Vårt Bg är: 586-7635.
Skriv ”medlemskap” och ditt namn + e-post när du betalar.
Det går också bra att swisha till 12345 09519.
Hör gärna av dig om du vill veta mer.
Vill du delta i Funkisfestivalen som artist hittar du mer information här.
Förslag / Frågor
Här kan du skicka in förslag eller frågor kring föreningen Funkisglädje.
Medlemsinfo
Frågor & svar
Media
Hör av dig!
Här kan du skicka in förslag eller frågor till föreningen.